De islam uitgelegd!

Bidden in een moskee.

Bidden is één van de belangrijkste plichten van de moslim. Moslims bidden vijf keer per dag in de richting van Mekka. Dit vindt op vaste tijden plaats; voor zonsopgang, op het midden van de dag, aan het einde van de middag, na zonsondergang en 's avonds laat.

De moeadhdhin (moeddzin), de gebedsoproeper, roept vanaf de minaret van de moskee mensen op om te komen bidden in de moskee. Meestal zijn er aparte ruimtes voor mannen en vrouwen zo niet, dan bidden de vrouwen achter de mannen. Binnen is de moskee mooi versierd met meestal geschriften uit de Koran. Beelden en/of afbeeldingen van levende wezens zijn streng verboden. De moskee wordt natuurlijk gebruikt als gebedshuis maar ook als ontmoetingsplaats en tevens kun je er onderwijs volgen.

Het is niet verplicht om in een moskee te gaan bidden (behalve op vrijdagmiddag), het kan natuurlijk gewoon thuis. Maar je moet dan wel bidden op een daarvoor bestemd kleed, een gebedskleed. Voor je gaat bidden moet je jezelf goed reinigen (schoonmaken) en je doet je schoenen uit.  

Hoe bidden moslims?

 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040315_islam05

 

 

 De Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Moskee), Istanbul, Turkije

                                                                                                             MS