De islam uitgelegd!

Mohammed en zijn levensloop.

Mohammed zijn jeugd.

Mohammed werd in 570 geboren in Mekka, de toenmalige hoofdstad van het Arabisch schiereiland. De Arabische maatschappij bestond destijds uit verschillende stammen, Mohammed en zijn ouders hoorde bij de Quraisj, een van de bekendste stammen die zich gespecialiseerd hadden in de handel.  Zijn ouders zouden al snel sterven, zijn vader vlak na de geboorte en zijn moeder toen Mohammed ongeveer 6 was. Omdat zijn ouders overleden waren werd hij verder opgevoed door zijn oom Aboe Talib. Deze was ook handelaar waarvan hij de fijne kneepjes van het vak leerde.

Mohammed's familie.

In eerste instantie wilde hij hier niets mee doen en werd hij herder. Hij deed dit een tijdje totdat hij in dienst ging als koopman bij een rijke weduwe genaamd Khadija. Mohammed werd door haar op weg gestuurd als leider van een handelskaravaan naar Jeruzalem. Hij zag door deze tocht verschillende Joden en Christenen, hij werd hier door erg geinspireerd en het zette hem aan het denken. Nadat Mohammed de karavaan succesvol had geleid bood Khadija zich ten huwlijk aan. Ondanks het leeftijdsverschil van ongeveer 15 jaar trouwden ze. Ze waren samen erg gelukkig en wilden dan ook graag kinderen. Ze kregen dan ook samen twee zoons en vier dochters. 

De eerste openbaring.

Mohammed had het financieel goed en had dus meer vrijetijd. Hij trok daarom vaker de bergen in om zo, geinspireerd door de Joden en Christenen, dichter bij God te komen. Dit zou dan ook de plek zijn waar de engel Gabriël zich voor het eerst aan Mohammed zou laten zien. De tweede openbaring kreeg hij 2 jaar later en daarna regelmatig. Mohammed twijfelde wat hij er mee moest doen en hij vertelde het dan ook alleen tegen zijn vrouw Khadija. Totdat hij door God zelf geinformeerd werd, hij moest het nieuws verspreiden! Mohammed vertelde het door en door en vele mensen werden moslim, dat 'onderwerpt aan God' betekent. Zijn stam vreesde voor veel kritiek en bedreigingen en dus werd Mohammed uit de Quraisj stam gegooid. Ook probeerden ze hem meerdere malen te vermoorden. 

 

 

Mohammed's opmars.

In Mekka was inmiddels een opstand gekomen en Mohammed gaf de opdracht aan alle moslims om naar Medina te vluchten. Bijna alle mensen in Medina bekeerden zich tot moslim en het werd een grote groep. Mohammed durfde het aan verschillende groepen van de Quraisj aan te vallen. De Quraisj zette de tegenaanval in maar Mohammed was door de inmiddels vele volgers onverslaanbaar geworden. Zo trok hij met zijn groep naar Mekka waar hij alles bij de Ka’aba liet vernietigen, op een schilderij van Jezus en Maria na.

Hij sloot ook een overeenkomst met zijn oude stam, ze zouden hen niet meer aanvallen als zij trouw zweerden aan Mohammed. Dit deden ze en zo werd het moslimleger nog groter. Ze richtten zich op andere stammen zodat ze nog groter konden worden. Er was wel veel kritiek op het vernielen van de omgeving van de Ka’aba. 2 jaar na Mohammeds verovering op Mekka werd hij ziek. Hij stierf in 632 op 63 jarige leeftijd.

 

 

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040315_islam04

OS